Valpning

Vi har ju fått valpar för en vecka sedan och om två veckor är det dags att ta emot nästa kull. Den senaste tiden har jag blivit ombedd av mina uppfödarvänner och -bekanta att lista saker som är bra att ha under valpning. Så jag kan lika gärna blogga om detta 🙂

Valplåda
Det är viktigt att ha en rejäl och lättstädad låda som ska vara valparnas och tikens ”hem” under de första tre veckorna efter valpningen. Vi har valt att bygga vår valplåda av laminerade Elfa hyllplan som är 50 cm höga och 120 cm långa. Eftersom vi bygger våra valplådor efter de största BIA-bäddarna (120×100) måste två av hyllplanen sågas av till lämplig storlek och en öppning i ena sidan måste göras så att tiken kan ta sig in och ut.
Vi har alltid haft BIA-bädden i valplådan och för oss är det den absolut bästa lösningen. Bädden är mjuk och skön att ligga på och eftersom tiken ligger hos valparna en hel del under den första veckorna, fungerar bädden tryckavlastande också. Kanterna utgör dessutom ett extra klämskydd för valparna. Och det är så enkelt att torka av överdraget med en våt trasa eller våtservetter.
I valplådan har vi vanligen vetbeds/fällar med gummerad undersida så att de inte glider. Vi brukar beställa våra fällar hos ProPet som har kvalitetsprodukter till mycket bra priser.

1

Värmedyna
Under själva valpningen och några dagar framåt har vi värmedynan framme. Vi har en mindre modell som är ca 30×40 cm. Jag har sytt ett överdrag i galon till den och överdraget stängs med kardborre. Jättelätt att torka av. Under valpningen har vi dynan i den lilla BIA-bädden, dit vi lägger över de födda valparna medan tiken jobbar på att föda fram nästa valp och senare ska pyssla om den nyfödda.
Värmedynan placeras senare i ena hörnet i valplådan, så att valparna kan söka sig till värmekällan vid behov (om tiken är ute och rastar sig exempelvis).

2 1

BIA-bäddar
Vi brukar ha en stor bädd (100×80) utanför valplådan som tiken får valpa i. Det blir så osmidigt att låta tiken valpa i lådan eftersom den har höga kanter och man kommer inte åt henne och valparna på ett bra sätt om det skulle behövas. Sen är det ju väldigt trevligt att kunna lägga över valparna i en ren och fräsch låda när valpningen är över.
Vi har även en mindre bädd (60×50) som tillsammans med värmedynan används till de födda valparna medan tiken föder nästa valp och tar hand om den.

Handdukar (Näkten från Ikea brukar vi köpa)
Filtar (Kråkris från Ikea)
Termometer & skydd
Slö, trubbig sax
Peanger & tråd
Slemsug
Glidslem
(Vi har hemma Aco, parfymfritt)
Vinylhandskar
Handsprit
Hushållspapper
Druvsocker
(Dextro)
Vätskeersättning (Royal Canin Rehydration Support)
Mjölkersättning & nappflaskor (Royal Canin Babydog Milk)

Det är inte säkert att man kommer att behöva precis allting. Men om man väl gör det så är det skönt att ha det nära till hands. Under senaste valpningen gav jag faktiskt Nessa vätskeersättning t.ex. Hon kunde ju inte låta bli att äta den dagen och hon kräktes upp mat flera gånger när hon höll på att riva i låda och bädden innan valpningen startat. Då kändes det bra att kunna blanda det i vattnet så att man vet att hon får behålla vätskan. Hon har inte heller kräkts mer efter att ha druckit vatten med vätskeersättningen.

Något som också är bra att ha i närheten är SKKs Valpningsbok och den nya boken Hunduppfödning i Teori och Praktik. Man kan få funderingar under tiden och det är skönt att kunna kolla upp dem i böckerna.

Givetvis ska man kolla upp vilken eller vilka veterinärer som har jouröppet under veckan tiken beräknas valpa. Förut hade vi två kliniker som turades om att ha helgjour. Det är bra att veta om man kommer behöva åka 10 mil eller längre enkelväg till veterinären eller om man ska åka 5 mil t.ex.

Om man behöver åka till veterinären vid komplikation innan/under förlossningen är det bra att ha med sig en del saker. Tiken kan ju faktiskt valpa i bilen på vägen dit (hänt med min väns tik i min bil för 4 år sedan). Föds valparna på ett eller annat sätt måste de tas hand om och jag brukar packa en väska som står färdig ifall vi skulle behöva åka in akut. Det jag packar med är:
– transportväska för valpar (jag har SKKs)
– värmedyna
– handdukar och filtar
– sax, peang, tråd, slemsug
– termometer och skydd till den
– handskar, glidslem, handsprit
– pappersrulle och våtservetter
– mjölkersättning, nappflaskor och en termos med varmt vatten

Hoppas detta inlägg kommer till nytta för någon 🙂

2 tankar på “Valpning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s