Löptider – härliga tider!

Faktiskt!
I dagarna har det blivit flera samtal med vänner och bekanta om just löp och hanhundar. Jag vet att många hundägare som har hundar av båda könen upplever tikens löpperiod som jobbig, både för hanhunden och därmed även för sig själv.

Hos oss är det vanligtvis lugn och ro under tikarnas löp. Otroligt skönt för både oss och pojkarna! Oftast delar man på hanar och tikar när löpet startar och det har även vi gjort förut, men det har varit väldigt missnöje från hanhundarnas sida och de blev så uppspelta om tjejerna gick förbi dem hemma eller om vi rastade hundarna på samma ställen – det var flås, tjut och gnäll och ett evigt sniffande. Så vi la ner detta. Hanhundarna fick helt enkelt vänja sig vid att vara ihop med löptikar och vi delar inte på dem förrän ett par dagar innan höglöpet. De är betydligt lugnare än tidigare. Är de på och sniffar mycket på tikarna, brukar tjejerna snäsa av dem på ett bra sätt och hanarna lägger av med det de håller på med. Höglöp är inte heller något bekymmer – hanarna får lite mer motion och hjärngympa och får äta mycket BARF, främst ben med mycket kött på så att de kan pyssla med matintaget en bra stund istället för att slafsa i sig färskfoder i ett par nafs. Sen får man även vara noga med att städa ordentligt och byta tikarnas filtar, fällar och övriga textilier ofta så att höglöpslukten inte blir starkare än vad den redan är.

För tre veckor sedan fick vi hem en unghane på 11 månader och han har också varit jätteduktig under löpen! Hans mamma Lillan har löpt i 1½ vecka när han kom till oss och han har knappt brytt sig. Sedan började Nessa löpa och första löpveckan kunde han utan problem sova med henne och oss i sovrummet. När Nessa var i höglöp drog Maya och Asta igång med sina löp och det har varit ytterst lite pip och tjut från hans sida. Och då är han ju inte heller van vid löptikar alls i princip. Han är hur lugn som helst från morgon till kväll, mot natten kan han gnissla lite och böka, så jag har sovit med honom i hundrummet som är helt löpfritt och då har han varit helnöjd och cool. Så duktig lite pojk!

Måste poängtera att alla tikar har olika längd på sin löpcykel och har olika tider för höglöp. Löpcykeln kan även skilja från löp till löp hos samma tik. Naturligtvis är det en förutsättning att man har full koll på sin tiks löp för att man ska kunna ha hanar och löptikar tillsammans under en del av löpet.

MayaTenno

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s