Somewhere over the rainbow…

…springer nu Sparky på de gröna ängarna med andra vackra hundänglar.

Hans sista tid i livet var dock allt annat än vacker.

I onsdags fick jag ett samtal från Djursjukhuset i Gammelstad och blev mycket förvånad när jag hörde Sparkys matte i luren, som med gråten i halsen talade om för mig att Sparky måste avlivas. På en hundradels sekund hann flera möjliga orsaker till avlivning flyga genom min hjärna, allt utom värmeslag. Jag fick höra att Sparky blivit överhettad. I en bil. Som han spenderat 5+ timmar i. Jag bröt ihop totalt för en liten, liten stund, men samlade mig och bad om att få tala med veterinären. Det var Karin som tog emot honom, och hon berättade om att Sparky var så pass illa att avlivning måste ske. Han miste sina sinnen, utom viss känsel kvar. Han var blind och svårt hjärnskadad. Han krampade och gnydde av smärta som han fortfarande kände…
Han alltså andades i alla fall, men att andas är inte detsamma som att leva… Jag vädjade om, ifall med inte skulle innebära förlängd lidande för Sparky och iom att det ändå tar en stund att genomföra proceduren, att Daniel (som befann sig endast ett par minuter från Djursjukhuset) skulle få vara med och ta farväl av Sparky från oss båda men även bli informerad om vad som hänt.

Det finns inte ord nog att beskriva hur ledsna och sorgsna vi är. Hur arga vi är över att detta överhuvudtaget skett. Hur ont det gör i oss när vi tänker på hur svårt Sparky plågades i den hemska hettan. Denna sommar har varit varmast på länge och det har gått ut bl.a. klass 2 varningar pga värmen. För att inte tala om all information som cirkulerar om att inte lämna hundar (och/eller barn) i bilar. Sparky har varit i bilen från ca kl.7 på morgonen till efter kl.12. Alltså i 27 till 30+ graders värme utomhus. Hur varmt det var i bilen vill jag inte ens tänka på!

Veterinären har anmält detta till Länsstyrelsen.

Denna hemska, vidriga händelse har väckt mångas reaktioner och upprört hundratals såväl hundägare som djurvänner och alla normalt funtade personer. Många är ledsna för Sparkys skull och sörjer med oss.

Det som gör det ännu svårare att på något sätt försöka acceptera faktumet att Sparky gått detta fruktansvärda öde till mötes, är att vi inte får någon slutgiltig klarhet i händelseförloppet under onsdag förmiddag då Sparky befann sig i bilen och plågades svårt. Jag fick höra samma kortfattade version av Sparkys matte och veterinären. I efterhand har det dock tillkommit flera ändringar och det är, helt ärligt, väldigt svårt att lita på någonting längre. Det är två personer som ska veta hur och varför. Men vi får inga raka och konkreta svar. Vi vill veta VARFÖR Sparky hamnade i bilen den dagen. Att ett enkelt ord på 6 bokstäver kan vara så svårt att förstå! VARFÖR!

Detta blogginlägg, samt inläggen om Sparky på både min privata och vår kennelsida på Facebook skrivits endast i informationssyfte. De har inte tillkommit för att söka uppmärksamhet och sympati. Vi är väl OK, vi lever till skillnad från Sparky. Vi plågas, men på ett helt annat sätt, vi plågas av oklarheten i händelsernas förlopp och de obehagliga bilderna vi ser framför oss när vi tänker på Sparkys lidande. Vi vill att folk ska (än en gång!) få upp ögonen för vad som händer med hundar som lämnas i bilar under sommaren. Varje år dör flera hundar pga värmeslag i bil. Detta måste upphöra!

Vi hoppas att den/de som bär ansvaret för denna händelse ska få sitt straff. Och att de som håller denne/dessa om ryggen, ska vakna upp och förstå vad som faktiskt hänt med stackars hunden och tänka sig Sparkys enorma lidande och varför vi således är upprörda och har de känslor vi har för den/de ansvariga. Det är otroligt fult och lågt att försöka ta bort fokus från Sparky och svartmåla oss pga våra känslor. Vi är medvetna om att de två som vet hur allt gått till mår dåligt, men ingen av dem kommer någonsin må lika dåligt som Sparky tvingats göra i den heta bilen.

Vila i frid, underbaraste Sparky ❤ Någon gång ses vi igen!

SE UCH FI UCH Basic Blue All Sparks
2009.02.02 – †2014.08.06

Sparky1

 

19 tankar på “Somewhere over the rainbow…

 1. Pingback: Snälla läs detta inlägg! | Historien om Alf [och Theo]

 2. Gud det här är det värsta jag läst! Så fruktansvärt! Tack för att ni delar med er. Det borde inte få hända och det SKA inte hända! Finns ingen ursäkt att inte förstå vad solen gör med en hund instängd i en bil!!!

 3. Helt ofattbart att det fortfarande kan hända……
  Och att en del tydligen, om jag förstår dig rätt, försöker bortförklara och hitta försvar! Djupt mänskligt visserligen, men ändå – man får stå för sina handlingar också.
  (Jag måste fråga…. Är du medlem i gruppen Hundbloggar på FB? Jag är admin o skulle gärna se att ett inlägg som detta kom in där. Om du vill alltså 🙂 Känns nästan fräckt att fråga.)
  Hoppas ni får svar!

  • Det är fruktansvärt.
   Och att inte får veta varför hunden sattes i bilen, hur han kunde glömmas där… Vi kommer aldrig kunna gå vidare, så länge vi inte får veta sanningen. Det gör det hela ännu jobbigare än vad det redan är.
   Det går jättebra att dela inlägget.

   //Olga

 4. Beklagar bortgången. Ett sådant fruktansvärt öde FINNS det inga ursäkter för. Det gör så ont att läsa. Hoppas att ansvarige får ett hårt straff.

 5. Det gör ont att läsa om Sparky och hans sista tid, vilket enormt lidande för honom! Något sånt här får inte inträffa och det finns inga ursäkter!
  Jag tänker på er och hoppas ni får klarhet i vad som hänt! Vila i frid Sparky!
  Mvh Teresia
  (Jag delar & hoppas det är ok!?)

 6. Usch, helt fruktansvärd läsning. För mig är det helt oacceptabelt att hundar, andra djur eller barn lämnas i varma bilar. Det finns inga ursäkter! Ingen som är normalt funtad vet inte att det inte blir varmt i en bil när solen står på och ingen kan skylla på att ”de inte visste” eller att de ”bara skulle vara borta en liten stund”.

  Att få sluta sitt liv på grund av värmeslag är ett öde jag inte önskar någon då det måste vara fruktansvärt plågsamt. Jag hoppas verkligen att ni får klarhet i vad som hänt och att den som lämnat Sparky i bilen får sitt straff. För mig är det värsta sortens djurplågeri.

  Jag förstår inte hur detta överhuvudtaget kan förekomma med all information om finns?
  Nä, alla mina tankar går till er och jag beklagar verkligen sorgen!

 7. Blir tårögd och så *pip* arg… Hur *pip* svårt ska det vara att fatta att man inte ska lämna något levande i en bil då det är såhär varmt?! Varför är det så *pip* svårt för vissa att förstå det?! Urk, hatar sånt här! Hatar när folk lämnar djur och barn i bilen även om det bara var tänkt för några minuter!

  Hoppas ni får veta varför och hoppas den personen som orsakade detta får stå till svars för detta djurplågeri…

 8. Häng dem högt!! Som jag förstod det var de fodervärdar åt Sparky… Jag vet att det inte är etiskt att lämna ut namn, men kanske kan det rädda livet på nån annan hund. De ska ju naturligtvis inte ha hund igen…menar jag…
  Varma tankar till er i denna svåra stund. ❤️
  Susanne
  Kennel Ruby River’s

  • Häng dem högt!!!?? Vad är det för jävla kommentar, och vad är det för hetsjakt på människor som säkert redan har fått sitt straff flera gånger om. Ni verkar ju inte kloka nån av er! Naturligtvis är det en fruktansvärd tragisk händelser, men … det här??

   • Jag vet inte riktigt hur du menar med ”redan har fått sitt straff flera gånger om”?

    Alla får stå för sina kommentarer.
    Om du har problem med själva bloggens innehåll är du välkommen att maila dina synpunkter till info@ruffwood.se

    MVH//Olga

 9. Men så otroligt hemskt! 😦
  Beklagar sorgen Olga. Och vila o frid fina Sparky.

  Var det verkligen ett misstag eller visste dom han satt bilen? Har detta hänt fler ggr men utan detta hemskaste slut? Menar andra gånger kanske han klarat sig bättre men fortfarande mått väldigt dåligat…
  Ja, massa tankar och frågor kommer när det hänt en så här vidrig händelse. Så kan förstå att du som är ”mamma” till Sparky är helt förstörd av allt…

 10. Hej!
  Jag hoppas verkligen att du får veta varför detta oerhört tragiska och djupt beklagliga har kunnat få inträffa. HUR kommer det sig att man låter sin eller någon annans hund sitta i en varm bil och plågas på det här sättet? Jag hoppas innerligt att du får veta orsaken till denna underlåtenhet ❤

 11. Helt & fullkomligt oansvarigt, givetvis ska de som gjort denna handling straffas enligt lagen. Förstår inte hur man kan stänga in en hund i bilen, är det bara 18 grader & skugga så blir det 38 grader i en bil. Kan inte fatta hur i h-ete man tänker, skulle det vara ett barn skulle det vara ett riktigt halåande. Nej, nu måste vi börja straffa enligt lagen för att folk ska ta detta på allvar.
  Jag beklagar att Sparky skulle få gå igenom detta & hoppas att han mår bra på andra sidan ❤
  Mvh Malin

 12. Hur i hela friden kan man GLÖMMA en hund i en bil? Jag har själv kennel, och lider med er, att inte veta vad som egentligen har hänt måste vara fruktansvärt. Mina tårar rann bara vid tanken på hur han måste ha lidit…och samtidigt kom tanken på viljet enormt temprament den hunden måtte ga haft som inte försökt skälla/gnaga/gräva sej ut.
  Hoppas ni får svar.. Och må karma komma till dom med så kort minne.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s