Kamphundsdebatten

Idag blev det en tidig uppstigning. Efter rastning och matning av hundarna, parkerade vi oss i tv-soffan en stund framför Nyhetsmorgon som utlovade en debatt om s.k. kamphundar, med anledning av den senaste incidenten med en muskelhund inblandad.

Till min stora besvikelse blev det ingen vettig debatt, inte ens någon debatt öht. Ägare till den drabbade hunden fick berätta om vad som hänt, samt en djurpolis från Stockholm var på plats för att besvara några frågor.

Det är så tragiskt att hundägare blir drabbade, och i vissa fall mister sina hundar. Men tänk om samtliga hundägare kunde skärpa sig och börja följa kommunernas regler om koppeltvång, tänk om man var villig att lära sig om hundars beteende samt lära sig tyda den egna hundens signaler! Tänk om man tog ansvar för sin hund! Det skulle vara så mycket trevligare och tryggare för omgivningen.

För någon vecka sedan läste jag en tidningsartikel från Västerbotten, där en grupp hundägare träffas och släpper ihop sina hundar på s.k. lekträffar i ett område där det råder koppeltvång. Sådant kan leda till ännu fler tragiska händelser. Personerna i gruppen är väl medvetna om att de bryter mot lagen, men säger att de inte bryr sig. Tyvärr finns denna attityd hos många fler hundägare runt om i landet och så länge folk är så pass nonchalanta kommer hundproblemen fortsätta öka.

Media väljer dock att enbart lyfta fram fall där en muskelhund figurerar. Efter alla år av tjat om ”dessa farliga kamphundar”, hoppades man på att det någon gång skulle sluta sälja. Men icke! För 10+ år sedan, i början av 2000-talet, var det sällsynt med svenska artiklar om ”kamphundsattacker”, oftast översatte man och publicerade artiklar från USA (landet där de mest knäppa sakerna i världen verkar hända). Det var i den vevan som rasrena muskelhundars popularitet ökade, men även blandrasaveln antog helt andra proportioner än tidigare. Var man ute efter en hund som ser ut på ett visst sätt, var det lätt att skaffa sig en billigare amstaff- eller pitbullkopia. Media har ju lärt oss att det är utseendet som räknas.

Man säger att viss typ av olämpliga ägare dras till muskelhundar – varför? Jo, för att media har gett oss alla ett kvitto på att hundar med det utseendet är farliga. Och de som är ute efter en farlig hund nappar förstås på denna marknadsföring och skaffar sig en sådan hund. På köpet fick vi dock ännu en typ av ”kamphundsägare”, de som vill visa världen hur underbar en sådan hund kan vara, hur bra den kommer överrens med andra hundar och hur allmänt snäll och go denna hund är. Man förnekar hundens bakgrund och genetiska arv och lever under mottot ”Hunden blir vad man gör den till. Alla hundar kan bli kamphundar i fel händer.” Tyvärr kan det gå lika fel för en sådan hundägare också, man måste känna till hundtypens förflutna för att hantera och träna sin hund på rätt sätt. Blod är ju trots allt tjockare än vatten.

Hundar som hamnar i fel händer omplaceras, ofta fler än en gång. De avlivas. Hundstallet och andra omplaceringsorganisationer drunknar i amstaff-/pitbullmixar. Flera nya blandraskullar läggs ut på annonssidor dagligen = ännu fler hundar som kommer att hamna i olämpliga hem och sedan i omplaceringskarusellen… Och jag skyller allt detta på media! Utan deras uppmärksamhet av dessa hundar, hade situationen aldrig fått se ut på det här sättet. Istället för att starta ”Kamphundskampanjer” i tv och diverse artikelserier med fokus på ”kamphundar”, lägg pengarna och energin på att försöka reparera skadorna ni orsakat! Ta en tur till Hundstallet och titta in i dessa vädjande hundögon, det är ert fel att dessa hundar hamnat där efter att ha åkt runt bland olika, okunniga hem. Hjälp Hundstallet och andra organisationer att ge dessa hundar en ärlig chans istället för att bidra till att fler sådana hundar kommer till världen för att gå samma öde till mötes.

Jag blir så trött, arg och ledsen. Därav min säkert något osammanhängande ordspya.

Ta hand om era fyrbenta! De har tur som kan varken läsa tidningar eller förstå vad de säger i tv-program.

1

1 tanke på “Kamphundsdebatten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s