Lite om mycket

Hej bloggen! Ja, du har blivit bortglömd och försummad och här kommer ännu ett löfte om att jag ska bli bättre på att uppdatera. Får väl se hur det går denna gång.

Vintern har varit rätt tuff på många sätt. Fjants sjukdom Ataxi försämrades väldigt mycket och i februari fick jag släppa taget om min älskade, så älskade amstaffpojke. Fjanten har alltid varit min speciella hund, min once-in-a-lifetime och det finns inga ord att beskriva tomrummet har lämnat efter sig… En del av mig dog helt enkelt.
Så, nu fick jag ta en liten gråtpaus. Det är enormt smärtsamt för mig att prata/skriva om Fjanten, allt rivs upp och jag får ont i både kropp och själ av saknaden som är så stor.

1

I mars blev det en resa till Värmland med Maya för parning med Egon. Hon och Egon blev mycket kära i varandra och vi åkte hem efter två lyckade parningar 🙂 Det var mycket trevligt att få umgås med Jenny & Co, samt hälsa på hos Rebecca och träffa Nellys dotter Signe som är söt som en karamell ❤

När vi var åter hemma blev det att ta tag i renoveringen av valprummet. Det tog sin lilla tid, särskilt med tanke på att jag fick göra om tapetseringen och således även grundarbetet… Men men, man lär sig något nytt varje gång och nu lär jag inte upprepa samma misstag. Det blev i alla fall väldigt fint, fräscht och framförallt trivsamt och mysigt i valprummet 🙂 Men även praktiskt, eftersom det ska kunna hålla för visst slitage. Vi satte laminatgolv som väggpanel, eftersom våra valpar verkar gilla detta med att krafsa på väggar och riva tapet. Det blev parkettlaminat på golvet också, jag använde Aqua Stop för att täta alla fogar, precis som i de andra rummen där vi hunnit byta golv, dock i större mängd, samt satt silicon under golvlister. Maya har redan satt golvet på prov genom att välta ut 2,5 liters vattenskål och lägga upp vattniga spyor under dräktigheten. Allt utan någon åverkan på golvet!

Valprum 1

Jag byggde en ny valplåda också. Denna gång ville jag ha en som är lätt att plocka isär och ställa undan. Vår tidigare låda var rejäl och bra, men då gjorde jag en fast konstruktion vilket gjorde det lite svårt att förvara den stora och tunga lådan. Kollade på köpeslådor först, bl.a. Dura Whelp och en från ett brittiskt företag jag nu inte minns namnet på, men båda kändes lite väl klena och ostadiga. Då var det helt klart bäst att snickra ihop en själv. Det blev perfekt att använda vita, laminerade Elfa hyllplan som har en tålig yta och är lätta att hålla rena. Lådan byggdes såklart efter en 120X100 cm Bia Bed – enligt mig det absolut bästa man kan ha som underlag i en valplåda.

Valplåda

Maya blev mycket nöjd också och bosatte sig i lådan med en gång 🙂

På tal om Maya, så har denna tik utnyttjat oss till max under sin dräktighet – vi skulle passa upp henne dygnet runt i princip, och hon ratade sin mat som hon alltid annars är väldigt förtjust i. Under andra halvan av dräktigheten fick jag skriva upp bl.a. laxfilé, ägg (både råa och kokta) samt broccoli och gröna ärtor på Mayas matsedel. Men det är ju bara bra att hon fått i sig lite olika bakteriekulturer som finns i hemlagad mat, det stärker ju både hennes och valparnas immunförsvar.

Den 7e maj var det äntligen dags för valpning! Som vi har längtat! Maya valpade på dag 66/67, dagen efter att hennes syster Lillan fick en kull hos Jenny på kennel Fervens Fera. Det höll jag ju nästan på att glömma bort att berätta om! Men jag tror jag ägnar ett eget inlägg om detta vid ett senare tillfälle och då med bilder på Lillans fina barn 🙂

Vi röntgade Mayas mage ett par veckor innan beräknad valpning och vi såg 3 valpar och mycket riktigt kom det 3 små underverk. Två röda hanar och en korpsvart tikvalp. Första hanvalpen som föddes var en kopia av Fjant och man blev alldeles sentimental. Redan under första levnadsdygnet har valparna börjat visa sina olika personligheter och Fjant-kopian har definitivt sin morbrors sköna stil. Så hans hemmanamn blev Fjasse/LillFjant såklart. Det känns faktiskt bekvämt att kalla honom efter min grisprins, det får mig att tänka på alla härliga stunder med min Fjant och hans speciella personlighetsdrag ❤ Lilla tjejen Alma är otroligt mysig och är mamma Mayas favorit. Maya och Alma kan goa med varandra hur länge som helst. Ofta måste man leta efter Alma i valplådan, hon är så duktig på att kamouflera sig mot sin mor då de har samma färg, och alltid hittar man Alma liggandes antingen under hakan på Maya eller mot Mayas ansikte. Man smälter som smör i solsken när man ser de två! Lille Krut, som har ett väldigt passande namn till sin redan väldigt uttalade personlighet (han kommer att heter RuffWood Dragon Powder i stamtavlan BTW), denna pojke är eld! Och ja, han är eldröd också 😀 Det var sådan fart på honom redan från födseln och jag ser fram emot hans uppväxt, är övertygad om att denna kille kommer att bjuda på massvis med upptåg. Redan nu håller han på med valp-parkour i lådan och klättrar efter stängerna, bäddens kanter och lådans väggar. Hur ska det sluta?!!

Och nu till det viktigaste – VALPBILDER!

3 4

Sådär, nu blev det iaf en mindre sammanfattning av en del händelser under de senaste månaderna. Vardagsbilder läggs frekvent ut på vår Instagram @RuffWoodAST och jag är något bättre på att uppdatera kennelsidan på Facebook https://www.facebook.com/KennelRuffWood
Kika gärna in där, om ni läsare tycker att det är lite väl glest med inlägg här!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s